Většina nejoblíbenějších a nejznámějších rakouských specialit vznikla za dob Rakouska-Uherska, můžete se tedy těšit na speciality ze všech zemí bývalé monarchie. Kromě klasických rakouských lahůdek, jakými jsou Wienerschnitzel, Apfelstrudel  nebo proslulý Sachertorte, se tedy setkáte v Rakousku s moderní kosmopolitní kuchyní, která je ovlivněna hlavně nejbližšími „sousedy“ - Itálií, Francií a Maďarskem.

Začněme sladkou tečkou

Rakousko je proslulé svou jedinečnou kuchyní, hlavně zákusky všech druhů a vynikající kávou. Tak proč si život neosladit? Kdo by neznal legendární jablečný štrúdl, který si své místo našel i v českých kuchyních. Za zkoušku stojí i tzv. Kaiserschmarren neboli císařský trhanec. Existuje několik variant tohoto dezertu, ale klasický by měl být připraven s rozinkami, švestkami, mandlemi a posypán vydatnou vrstvou moučkového cukru. Ke sladkým dortíkům a dezertům si zajisté objednejte kávu. Podává se tu ve všech možných variantách, avšak nejznámější je kombinace kávy s alkoholem a šlehačkou nebo v nealkoholické variantě jako vídeňská káva (káva se šlehačkou).

Budete – li chtít ochutnat legendární Sachrův dort, dávejte pozor na „padělky“. Originál poznáte nejenom podle ceny, ale také podle jedinečné značky a způsobu servírování – jediným dovoleným zdobením této lahůdky je neslazená našlehaná smetana. Originál vyrábí vídeňský hotel Sacher.

Maso a masné výrobky

Základním prvkem rakouské kuchyně je jednoznačně maso a masné výrobky. Ať už mluvíme o vídeňském řízku, který je připravován z telecího masa, pečených klobáskách nebo hovězím masu podávaném s vydatnou porcí dušené zeleniny a křenem – tzv. Tafelspitz. Za zmínku stojí také vídeňský guláš nebo štýrské skopové maso. Často se konzumuje zvěřina a vnitřnosti.V Rakousku se díky nespočtu horských jezer také často konzumují sladkovodní ryby – štiky, kapři nebo pstruzi.

Zejména v rychlém občerstvení se často setkáte s nejrůznějšími druhy párků, klobásek či klobás. Nejoblíbenější jsou světlé párečky – Bratwursty. Většina z nich je vyrobena z vepřového masa. Další variantou rychlého občerstvení je plněná houska – druhů je hned několik. Buď se podává s řízkem, přírodním masem nebo šunkou a sýrem.

Knedlíky

K nepřebernému množství omáček se podává nepřeberné množství knedlíků. Nejznámější jsou jistě špekové knedlíky plněné slaninou a podávané se zelím (Speckknödel), špenátové knedlíky (Spinatknödel) nebo sladká varianta – meruňkové knedlíky podávané se strouhankou a rozpuštěným máslem (Marillenknödel).

Těstoviny a noky

Zejména v oblasti Vorarlbergu se podávají často těstovinové pokrmy. Nejoblíbenější jsou tzv. „špetzle“ (Spätzle) – jakési rakouské halušky. Podávají se se sýrovou omáčkou a šunkou, anebo zelím a slaninou. Můžete se setkat také se sladkou variantou noků, která se podává s mákem, cukrem a rozpuštěným máslem.

Polévky

Stejným příslovím, jakým se řídili naše babičky, se řídili i babičky v Rakousku – a totiž že polévka je grunt. Rozhodně byste měli vyzkoušet dršťkovou polévku (Kuttelflecksuppe), polévku z vepřových nožiček (Klachlsuppe), silný hovězí vývar s domácími nudlemi nebo s játrovými knedlíčky (Rindsuppe). Rakouské polévky bývají hodně syté, se spoustou čerstvé zeleniny. Pokud jste milovníkem chřestu, ochutnejte smetanovou chřestovou polévku (Spargelsuppe). Mezi další oblíbené varianty patří celerová polévka (Selleriesuppe), fazolová polévka (Bohnensuppe) nebo sytá chlebová polévka (Brotsuppe).

Pečivo

Zejména menší rakouské vesničky se pyšní skvělými domácími pekárnami, které nabízí nepřeberné množství pečiva. K dostání jsou jak klasické varianty chleba či rohlíků, tak nejrůznější pletýnky sypané dýňovými semínky, placky,makové loupáky nebo kornšpitzy. Populární jsou také nejrůznější koblihy s rybízovou marmeládou nebo rolky plněné mletým masem.

Sýry

Ke sklence rakouského vína přijde vhod něco k zakousnutí. V tom případě se nabízí k vyzkoušení rakouský sýr. Díky čistému vzduchu, křišťálové vodě a úchvatné přírodě musí zákonitě vzniknout jeden z nejlepších evropských sýrů. Mezi nejkvalitnější a nejoblíbenější druhy patří  cottage (tvarohový sýr), krémový roztíratelný sýr,  Ze sýrů rakušané připravují mnoho lahůdek. Mezi nejoblíbenější patří Spätzle, sýrové noky nebo plněný vídeňský chléb.

Pivo

K Rakouské kuchyni neodmyslitelně patří pivo. V restauracích se prodává v několika velikostech: 0,2 litru, 0,3 litru (Seidel) a největší 0,5 litru (Krügel Bier). V rámci pivních festivalů se setkáte i s litrovými pivy, tzv. Maß nebo dokonce dvoulitrovými pivy – Doppelmaß. Nejoblíbenější piva jsou piva plzeňského typu, světlé ležáky.

Víno

Nejznámějšími vinařskými oblastmi v Rakousku jsou Dolní Rakousy, Štýrsko a Burgundsko. Mezi nejoblíbenější odrůdy patří veltlínské zelené a červené zweigeltrebe. Štýrsko je známé svým velice suchým růžovým vínem.

Ceny v restauracích

Ceny v rakouských restauracích střední třídy se pohybují o něco výše než v Čechách, zhruba na stejné úrovni jako v Německu. Za klasický oběd (polévka + hlavní jídlo) zaplatíte od 8 do 15 EUR. Pivo v restauraci stojí od 2,5 do 4 EUR. Nealkoholické nápoje – limonády a džusy se pohybují od 1,5 EUR za 0,3 litru. Cena kávy se dle druhu a velikosti pohybuje mezi 1,5 – 4 EUR.